Marka ismi bulma , ticari işletmelerin kar amacı gütmek adına ortaya çıkarttıkları mal, hizmet ve/veya ürünlerinin bir çatı altında satışının yapılmasıdır. Tüm potansiyel müşteriler isme, kişiye güven ve/veya sempati duyduklarında satın alma işlemi yapmaktadırlar.
Bu nedenle işletmeler için marka ismi bulmak oldukça önemlidir. Bu içeriğim de güçlü ve kaliteli bir marka ismi bulmak adına kullanılabilecek bazı teknikler işlenmiştir.
Başlıklarımız
Marka İsmi Bulma Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
İsim bulma teknikleri genelde sizlere yardımcı olacaktır. Fakat bir Marka ismi bulma sürecinde ya da bulduktan sonra kesinlikle dikkat etmeniz gereken ya da kontrol etmeniz gereken bazı maddeler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- Potansiyel müşteri kitlenizin aklında kolayca kalıcı olmalıdır.
- Telaffuz etmekte zorlanılan, hecelerken karıştırılma ihtimali olan marka isimlerini tercih etmemelisiniz.
- Rakibiniz veya farklı bir sektörde hizmet veren marka ile karıştırılmamalı.
- İşletmenizin büyüme esnasında farklı alanlarda büyümesini engelleyecek veya kısıtlayacak isimler seçilmemeli.
- Kurgulayacağınız marka isim alternatiflerinizi dijital dünyada araştırın.
- Web sitenizin ismini aynı zamanda sosyal medya hesaplarında müsait olup olmadığını kontrol edin.
Marka İsmi Bulma İçin Teknik Var Mı?
Marka ismi bulma oldukça zorlu bir süreçtir. Fakat başlığımızda bulunan soruya kısaca evet birbirinden farklı onlarca teknik var diyebilirim.
Bu içeriğimde marka oluşturmak, geliştirmek gibi süreçlerden değilde net olarak markanın ilk adımı hakkında sizler ile sohbet edeceğiz.
Öncelikle bilmeniz gereken bir durum bulunmaktadır. Marka ismi vatandaşların TC kimlik numarası gibi olmalıdır. Bir sefer konulmalı herhangi bir rakip ile veya farklı bir sektör içerisinde kullanılan kötü imaja sahip bir kelimeye tekabül etmemelidir.
Lafı daha fazla uzatmadan hemen ilk tekniğimize geçiş yapalım.

Kelime Türetme Oyunu
Hepimizin bildiği ve küçük yaşlarda sık sık oynadığımız bir oyun vardır. “İsim, şehir, hayvan, bitki” olarak bilinir.
Nasıl ki o oyunda yatay bir kağıda çizgileri çeker ve harflerden kelime üretirdik, tıpkı o oyunda olduğu gibi bir yatay kağıda “İsim, şehir, hayvan, bitki” yazar gibi yazarak harflerden kendi başınıza veya ekip arkadaşlarınızla oyun oynayarak markanızın ismini hızlıca üretebilirsiniz.
Önemli not: Nasıl ki hiç bir şey yapmadan bekleyerek bir anda Fransızca konuşmayacaksak isim üretme konusunda da bekleyerek bir üretimde bulunamazsınız.
Aklınıza gelen her şeyi kağıda yazarak gerekirse saçma olanların üzerini çizerek kendinizde çağrışım oluşturmanız gerekmektedir.
Tabi ki bir şeyler yazabilmek içinde beynimizin dolmuş olması gerekmektedir. Grafik tasarım camiasında bir teknik vardır. Bu teknik yüzlerce tasarımı inceledikten sonra kaliteli bir logo tasarımı yapabilmek üzerine kurgulanmıştır.
Sizlerinde iyi kötü isimler yazabilmeniz için yüzlerce markayı, markaların gelişim sürecini, isimlerinin ortaya çıkış hikayelerini incelemeniz ve bol bol kitap okumuş olmanız gerekmektedir.
Kitap okuyor olmak içerik üretimi için oldukça gerekli bir durum olsa da marka ismi bulmak konusunda aşağıdaki tekniklerimiz sayesinde hızlı bir üretim sürecini başarıyla ortaya çıkarabilirsiniz.

Swot Analizi
Swot Analizini hemen hepiniz duymuşsunuzdur. Bir markanın tüm özelliklerini ortaya çıkartan önemli bir tekniktir.
Teknik bütünleşik kelimelerin baş harflerinin kısaltmasından ortaya çıkmaktadır. Türkçesi ise şu şekilde;
- Güçlü Yönler,
- Zayıf Yönler,
- Fırsatlar,
- Tehditler
Yukarıda bulunan tüm bu başlıkları alt alta yazarak markanız hakkında düşüncelerinizi yazdığınızda tüm konuları gözle görmüş olursunuz. Sonuçta işletmenizi daha güçlü bir hale çevirmek durumunda kalırsınız.
Ne yazık ki beyin yapımız hepimizle sık sık dalga geçiyor. Swot analizini yazarak yapmadan önce “Ben markam ile ilgili herşeyin farkındayım” diye düşünsenizde kağıda döktüğünüzde durumun öyle olmadığını görebiliyorsunuz.
Gelelim marka ismi bulma konusunda Swot Analizinin ne denli bir rol oynadığına. Bir işletmenin ciddi anlamda cirosal hedeflerine ulaşabilmesi için yüzlerce etken vardır. Fakat en önemlisi soruna ürettiği çözümdür.
Bir işletme potansiyel müşterilerine ne kadar çözüm üretirse o kadar etkili ve bilinen bir marka haline döner.
Bu nedenle Swot analizi yaparken sektörel sorunlarınızı ve tehditlerinizi görecek bu sayede o kelimelerden bir marka ismi üretecek ve slogan seçerken de işiniz kolaylaşmış olacak.
Altını Çiz Oyunu
Bu oyun Swot analizi tekniğimizde uygulayacağımız sürece çok benzemektedir. Bir kağıt bir kalem alarak sektörünüz ile ilgili tüm ilgili, alakalı veya alakasız, mantıklı veya mantıksız tüm kelimeleri yazıyorsunuz. Sonra en baştan başlayarak altlarına birer çizgi atarak tekrar okuyorsunuz.
Son olarak bir baştan bir sondan ikinci çizgileri çekerek bazı kelimelerin ilk harflerini bazı kelimelerin son hecelerini alarak anlamsız fakat sektörünüz için çağırışımda bulunabileceğiniz marka isminizi oluşturmuş olacaksınız.
Akılda Kalıcı Olmak
Marka ismi bulma sürecinde en çok zorlanılan konulardan bir tanesi akılda kalıcı olmaktır. Genel olarak bakıldığında çoğu sektörün potansiyel müşterilerinin demografik yapıları bulunmaktadır.
Örnek vermek gerekirse satranç satın alacak müşteri kitlesi sık sık satranç oynadığı için hatırlamakta daha kolay bir beyin yapısına sahiptir.
Fakat fiziksel çaba gerektiren sektörde beyin jimnastiği doğal olarak satranç sektörüne göre daha az yapılacağı için akılda kalıcılık için “tekerleme” gibi teknikler kullanarak marka ismini seçmeniz gerekmektedir.
Kolay Telaffuz
Bazı insan yapılarında, sektörler de veya zihniyetlerde konuşma, dil bilgisi gibi konulara çok önem verilmediği için dudak tembelliği oluşmuş olabilir.
Bunu öngörerek telaffuz etmekte zorlanacak bir müşteri kitlesine sahipseniz seçeceğiniz marka ismi daha basit söylenebilen bir yapıda olmak zorundadır.
Rakip İsimleri İle Benzememeli
Diğer maddelerde pazarlama teknikleri kullanılarak çoğu durumda işin içinden çıkılabilir. Fakat rakip isimleri ile marka isminizin benzemesi, aynı olması işletmenizin davalık olma sürecine kadar gitmesine neden olur.
Bu nedenle öncelikle rakip isimlerinize benzemeyen bir isim seçimi yapmak zorundasınız.
Kısıtlı Marka İsmi Seçme Sorunsalı
Bebek işletmelerin çoğunda yüzlerce hayal ve plan vardır. Fakat fiziksel dünyanın ne getireceği belli olmaz. Birkaç müşterinizin yönlendirmesiyle aynı sektörde fakat çok farklı bir alanda hizmet vermeye başlayabilirsiniz. Peki ilk aşamada seçmiş olduğunuz marka ismi?
Bu durumla karşılaşarak işletmenizin faaliyet alanını daraltmamanız çok önemlidir. Bu nedenle marka ismi bulma sürecinde kısıtlı alanda marka ismi seçimi yapmamalısınız.
Dijital Dünyada Alternatifleri Aramak
Dijital dünya üzerinde bulduğunuz marka isimlerini aratmak oldukça önemlidir. Bazı durumlarda üretilen isimlerin benzerlerinin çok sayıda takipçi kitlesine ulaşmış sadık müşterilerinin olduğu olabiliyor.
Böyle bir durumda benzer ismi almanız o kitleye hemen hemen hiçbir zaman satış yapamayacağınız anlamına gelir. Bu durumu yaşamamak adına isim bulma sürecinde detaylı bir analiz yapmalısınız.
Domain ve Sosyal Medya İsim Kontrolü
Ajanslarda isim üretim süreçlerinde sıkça yaşanan bir sorundur. Uzun uğraşlar ve toplantıların sonucunda iki üç adet isim üretilir. Finale çıkan kelime için araştırmalar yapılmaya başlanır.
Son aşamada bir bakarsınız ki domain alınmış. Ya da sosyal medya hesaplarında bu isim daha önceden alınmış.
Bu durumu yaşamadan önce bulduğunuz marka ismi ile bağ kurmadan öncelikle domain ve sosyal medya isim kontrollerinin tarafınızca yapılması gerekmektedir.
Akılda Kalıcılık Formülü
Evet doğru okudunuz. Marka ismi bulma sürecinde çoğu ajansın kendi kendine ürettiği formüller bulunmaktadır. Benim tercih ettiğim teknik ise nöropazarlama teknikleriyle harmanladığım bir formüldür. Şöyle ki;
Sektör sorunu + Sektörel bir kelime + Oval Dil ve Dudak Hareketi = Marka İsmi
Örnek:
SEO + SKOP = Seoskop.com

Akıllara Kazınan Marka İsimleri
Sizler için sık sık çevrenizden duyduğunuz kulağa hoş gelen ve akılda kalıcı 15 adet marka isimlerinden bazılarını sıraldım.
- UPS (United Parcel Service) / Kargo ve Nakliye
- SEK (Süt Endüstrisi Kurumu) / Gıda
- DYO (Durmuş Yaşar ve Oğulları) / Boya
- Bargello (Oda-Araç Kokusu / İtalyanca’da nakışla yapılan geometrik desen)
- FLO / (anlamı yok) Giyim
- Gratis (Kozmetik / Hollanda dilinde ücretsiz, maliyetsiz)
- Vivense / (anlamı yok) Mobilya
- Komagene / (eski bir krallık) Çiğköfte ve Gıda
- Abbate / (anlamı yok) Giyim
- TaneciX (K ->X) / Gıda
- Destex (k ->x) / Reklam
- Kokosh (ş ->sh) / Bijuteri
- Haremlique (k ->que) / Ev ürünleri
- Selamlique / Kahve ve Gıda
- Kinetix (k ->x) / Spor ürünleri
Marka ismi bulma içeriğimi yazarken esinlendiğim ve yardım aldığım kaynaklarım aşağıdadır. Tüm bu tekniklere ve örneklere rağmen halen zorlandığınızı hissediyorsanız bana ulaşabilir ve ücretsiz destek alabilirsiniz.
Ücretsiz destek almak için berkay@seoskop.com adresine mail atarak bu içeriğin yorumlarına mail attığınızı belirten yorum bırakabilirsiniz.
Ekibim ve sizlere yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz.
Kaynaklar:
https://www.linkedin.com/pulse/marka-isim-bulma-rehberi-naim-cetinturk/?originalSubdomain=tr
https://www.ideasoft.com.tr/girisimciler-icin-marka-ismi-bulma-rehberi/